dimarts, 19 de novembre del 2019

Una gran cursa! Reporting de Dani Ramirez (disància llarga)

UNA GRAN CURSA!!
 
Com que no té un nom en anglès, com que es disputa al Baix Llobregat i com que a més és solidaria, la Cursa Popular d’Hivern de Sant Climent pot semblar un passeig, però aquelles i aquells que vinguin a Sant Climent pensant que aquesta cursa és un passeig, s’equivocaran. Els i les que vinguin a Sant Climent pensant que poden ser els primers/es sense despentinar-se s’equivoquen. I quan t’equivoques, la muntanya et posa al teu lloc.
 
El canvi en el recorregut la fa una cursa molt exigent, guanyant en desnivell i amb constants canvis en les inclinacions, cosa que posarà a proves les cames més fortes de la comarca, i amb molts trams exigents tècnicament que els i les més àgils hauran de saber aprofitar.
 
No és, per tant, una cursa que doni avantatge a ningú en funció de les seves característiques. Tothom
tindrà el seu moment; bones pujades, baixades d’infart, trams de pista molt ràpids i zones d’exigència
tècnica. Un festival del Trail Running Popular, condensat en 10 kilòmetres per gaudir-los i patir-los a
parts iguals de principi a fi.
Els que guanyin aquesta cursa seran sense cap dubte, uns referents del Trail Running del Baix Llobregat.
 
COMENCEM
 
Ens posem en línia de sortida a la Pç. De la Vila i ja des del primer metre veurem que, com deia al
principi, això no és un passeig. El primer kilòmetre és una pujada per asfalt i sense treva fins al cementiri del poble. Un primer tram on els i les més fortes podran fer-se amb les posicions capdavanteres de la cursa. Arribades i arribats aquí, comença el que serà la tònica general de la cursa, una autèntica muntanya russa. Agafem el lateral del cementiri amb una baixada que va fent-se cada cop més pronunciada amb un últim tram sobre ciment on els més camicaces i amb quàdriceps potents podran posicionar-se bé. Acabat aquest tram molt ràpid de baixada, ve un tram pistero molt apte per corredors i corredores ràpides que siguin capaços de desenvolupar una bona gambada, un tram que ens durà fins a la riera. I desprès d’un petit tram de sorra per la riera, girem cap a la Masia Can Molins des d’on ja ens endinsarem en el bosc i començarem una dura i llarga pujada fins al cim del Montbaig.
 
EL MONTBAIG
 
Dos kilòmetres de pujada que comencen de manera amable amb corriols i que, mica en mica, va guanyant inclinació afegint trams amb molta pedra i on només els i les que estiguin extraordinàriament forts i fortes podran fer-la corrent. Aquí les i els que es considerin bons escaladors hauran de començar a posar la carn a la graella, doncs la pujada és llarga i poden treure un bon avantatge als i les corredores que no siguin tan fortes en aquest tipus de terreny. Però que ningú es flipi, perquè arribats al cim del Montbaig, a la coneguda ermita de Sant Ramon, no haurem arribat encara a la meitat de la cursa i queda molt per disputar encara.

La baixada des de l’ermita de Sant Ramon és una autèntica bogeria. Una pista vertical amb tanta pendent que hi ha moments que no veus com continua. Serà un tram, de nou, propici per a les cabres més camicaces. Molt de compte amb els genolls en aquest tram!!!!
Acabada aquesta boja baixada, arribem al pont de fusta que ens permet salvar la carretera i, ara sí, estem a la meitat de la cursa.
 
ELS CIRERERS I CAN CARTRÓ
 
Si no et consideres una o un bon escalador, ni un o una bona «cabra» baixant, però creus que tens bones facultats per a la cursa continua, i arribes aquí amb forces, tindràs la teva oportunitat. La segona part de la cursa és més constant, més apta per a mantenir un ritme alt que et permeti avançar a aquelles i aquells corredors que hagin cremat massa energia en la primera part.

Passat el pont de fusta en endinsem dins els camps de cirerers. Una pista llarga en suau i continuada
pujada ens portarà fins a la Vall de Santa Bàrbara des d’on veurem el cim més alt de Sant Boi, Can
Cartró. Després d’un kilòmetre i mig de pista en suau pujada, arribem a una potent i curta baixada, que si l’aprofitem bé ens permetrà agafar oxigen pel que serà la segona gran pujada de la cursa.
Una pujada que comença amb un tram curt però molt dur envoltat de cirerers. La pujada es relaxa una
mica en arribar a la pista que ens durà fins al corriol que puja fins al cim de Can Cartró. Un corriol dur però corrible. Corrible clar, per les i pels que arribin aquí amb les cames fresques (cosa que serà difícil si s’han empleat a fons abans d’arribar aquí).
Un cop a Can Cartró, el desnivell positiu s’ha acabat i «només» resten tres kilòmetres de baixada fins arribar a la línia de meta.
 
LA TORNADA FINS A SANT CLIMENT
 
Si has arribat amb forces fins a Can Cartró, faràs un «carreron» perquè a partir d’aquí podràs córrer a sac, sense reservar res fins arribar a Sant Climent.
El primer tram de baixada des de Can Cartró combina un corriol agradable i molt corredor amb un segon tram pla també molt ràpid i un tercer tram molt divertit i força tècnic fins arribar a la pista de Torrelles.

Aquesta pista també en baixa molt ràpida, en durà fins a la Creu del Querol i des d’aquí un tram dur per a les nostres cames, un tram de ciment amb força desnivell de baixada i, després ja, un llarg i molt
agradable tram de pista fins arribar de nou als carrers de Sant Climent, on «la muchedumbre aclamará a los heroes y a las heroínas».

Bona cursa a tothom.!!!


Dani Ramírez
Espai Trail Casboi

1 comentari:

  1. Aquesta descripció no coincideix exactament amb el mapa que heu publicat. Aquí dieu que des del cementiri es baixa a la pista pel camí del costat del cementiri, però segons el mapa s'arriba a la pista fent un recorregut més llarg: abans d'arribar al cementiri es tomba per un camí a l'esquerra que primer puja i desprès baixa fins a la pista fent giragonses. Quin dels dos recorreguts haurem de fer?
    Gràcies.

    ResponElimina